zastawa stołowa

PROSECCO CZY FRANCIACORTA JAKA JEST RÓŻNICA?

Prosecco i Franciacorta to dwa słynne włoskie wina, oba białe, musujące i cenione na całym świecie. Można je znaleźć w najlepszych restauracjach i zdaniem wielu stały się synonimem włoskiego wina. Jednak Prosecco i Franciacorta bardzo się od siebie różnią. Są produkowane innymi metodami i wewnątrz kieliszka odkryjemy różne smaki i zapachy, oraz odmienne pęcherzyki. Wybierasz Prosecco czy Franciacorta? Aby właściwie wybrać, sprawdźmy jakie są najważniejsze różnice.

Prosecco – co to jest i jak powstaje.

Prosecco jest produkowane “Metodą Martinotti” inaczej nazywaną “metodą Charmat” – gdzie wino znajdujące się pod ciśnieniem w beczkach ze stali kwasowej mieszane jest z cukrem i drożdżami. Gdy cukier przekształci się w alkohol i dwutlenek węgla, drożdże zostają odfiltrowane, a wino jest butelkowane. Ta nieskomplikowana metoda produkcji powoduje że cena za butelkę na ogół nie jest wysoka. Otrzymane wino ma kwiatowy zapach jaśminu, białych róż, aromatycznych ziół, świeżych owoców, gruszek, morel oraz aromatyczny owocowy smak. Prosecco jest produkowane na północy Włoch w regionie Veneto z winogron zwanych Glera.

Franciacorta – co to jest i jak powstaje.

Franciacorta jest produkowana zgodnie z metodą “klasyczną”, zwaną też tradycyjną – która wymaga bardziej złożonych i kosztownych procedur. Metoda klasyczna polega na zastosowaniu dwóch fermentacji. Pierwsza przebiega w beczce, a następnie, po dodaniu drożdży, odżywki dla drożdży i cukru, ma miejsce druga fermentacja w butelce. To właśnie dzięki tej drugiej fermentacji powstaje naturalnie musujące wino. Można powiedzieć że Franciacorta jest produkowana metodami stosowanymi przy produkcji szampana, jednak są różnice – włoskie wino dojrzewa na osadzie dłużej, bo aż 18 miesięcy. Włosi znacznie rzadziej stosują też “dosage” czyli dodawanie roztworu cukru.

Najłatwiej dostrzegalną różnicą są drobne i trwałe pęcherzyki które z wolna, wyrafinowanie unoszą się ku powierzchni. Również zapach jest inny – jest to zapach drożdży i świeżego ciasta, dżemu, suszonych kwiatów, zapachu z nutą cytrusów i suszonych owoców. Wino to znakomicie podkreśli smak białych mięs, ryb, dobrego salami oraz risotto.

Franciacorta jest produkowana w północno-środkowych Włoszech, w Lombardii, w obszarze geograficznym zwanym właśnie Franciacorta – i podobnie jak obszar Champagne dał swą nazwę słynnemu trunkowi. Franciacorta produkowana jest z winogron szczepów Chardonay lub Pinot Noir, rzadziej z Pinot Blanc, a od zbiorów we wrześniu 2017 również z odmiany Erbamat – endemicznej, unikalnie występującej w Lombardii już od kilkuset lat. Franciacorty najbardziej wytrawne mają oznacznie Pas Dosé, Dosage Zéro, Pas Opéré albo Nature, a wspinając się po drabince słodyczy mijamy kolejno szczeble Extra Brut, Brut, Sec i Demi-Sec. Są tacy – podobno – którzy twierdzą że Franciacorta jest winem bardziej prestiżowym niż Szampan.

Być może Franciacortę czeka podobna kariera jak włoską modę… Nie bez przyczyny to właśnie poprzez skojarzenia ze stylem i elegancją wino to próbuje zawładnąć wyobraźnią konsumentów na świecie. Jest oficjalnym winem tygodnia mody w Mediolanie, a ostatnio –także w Nowym Jorku. Może pora na nową, sylwestrową modę we włoskim stylu?

Które wino jest lepsze, smaczniejsze – Prosecco czy Franciacorta?

Nie jest łatwo dokonać wyboru ponieważ są to bardzo różne wina. Różnią się nie tylko, jak to mówią winiarze – “nosem” czyli zapachem oraz “ustami” czyli smakiem, ale również sposobem serwowania. Prosecco podajemy wraz z przystawkami na początku przyjęcia, lub do owoców morza. Natomiast Franciacorta bardzo dobrze towarzyszy pożywnemu risotto, potrawom z czarnymi truflami, rozmaicie przyrządzonym warzywom i białemu mięsu. Należy w tym momencie podkreślićże duże znaczenie mają również osobiste preferencje pijącego. Jeżeli lubisz zapachy owocowe i roślinne wybierz Prosecco, jednak jeżeli preferujesz eleganckie zapachy i smaki bardziej wyszukane – skosztuj Franciacortę.

Dlaczego łączymy Marinoni i Franciacortę ?

Produkcja i biura Marinoni znajdują się w miejscowości Cellattica, jednej z kilku w regionie w którym produkuje się musujące wino Franciacorta. Wszędzie dookoła znajdują się winnice na których uprawiane są winogrona szczepów służących do jego produkcji, fabryka Marinoni jest nimi dosłownie otoczona. Klasyczny i wysmakowany styl produktów z cyny i porcelany nawiązuje do tych samych wartości którymi kierują się producenci Franciacorty – gdzie zastosowanie znajdują złożone procesy wytwórcze, jednak wykonywane tradycyjnymi “ręcznymi” metodami skierowanymi na jakość i wyjątkowość.  Z tych właśnie powodów relacja pomiędzy Franciacorta a Marinoni jest silna, co jednak nie przeszkodzi nam to wznieść toast kieliszkiem dobrego Prosecco!

ZOBACZ NASZE KATEGORIE:

ceramika Marinoni | ceramika di Toscana | ceramika di Urbino | Dostępne od ręki | WYPRZEDAŻ MEBLI