marinoni

Sałatka ze szpinaku z malinami i z szampańskim vinaigrettem.

Sałatka ze szpinaku z malinami i z szampańskim vinaigrettem.

Składniki (na 6-8porcji):

  •  1/2 szklanki orzeszków piniowych,
  •  4 szklanki świeżego szpinaku baby,
  •  1 szklanka świeżych malin,
  •  1/4 szklanki pociętej świeżej mięty,
  •  4 grejpfruty różowe lub rubinowe, obrane i podzielone w cząstki,
  •  1/2 szklanki szampańskiego vinaigrette`u (*przepis poniżej),
  •  sól morska,
  •  świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Na małej patelni prażymy orzeszki pinii na złoty kolor, często mieszając. Odkładamy na bok do ostygnięcia. W dużej misce połącz szpinak, maliny, miętę i grejpfruta. Skrop sosem vinaigrette. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż sałatkę na schłodzonych talerzach i udekoruj prażonymi orzeszkami piniowymi. Smacznego!

Szampański vinaigrette: w mikserze połącz 1/4 szklanki octu szampańskiego, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżkę zmielonego czosnku i 1/4 szklanki cukru. Mieszać do połączenia składników. W trakcie mieszania powoli dolewać oliwę (1 szklanka), aż mieszanina zgęstnieje. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed użyciem dokładnie wymieszaj lub wstrząśnij sosem. W lodówce trzymaj maksymalnie tydzień.