Zupa z pieczonego kalafiora z kawiorem i przegrzebkami.
Dobrym zabiegiem przy przygotowywaniu tego dania jest pieczenie kalafiora. Powoduje to wydobycie słodyczy z tego warzywa. Zupa może być serwowana jako gęsty, treściwy krem lub rzadsza, rozcieńczona bulionem, uzyskując gładką, delikatniejszą konsystencję.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 8 świeżych lub mrożonych przegrzebków morskich,
- 1 duży kalafior, pocięty w różyczki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin,
- sól i mielony, biały pieprz,
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli,
- 1 średni por,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 2 szklanki bitej śmietany,
- 30gr kawioru z jesiotra amerykańskiego,
- tarty ser Pecorino,
- bulion drobiowy (opcjonalnie),
- olej truflowy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Rozmroź przegrzebki, jeśli są zamrożone. Osusz papierem ręcznikowym, następnie przykryj do czasu podania. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść kalafior na blaszce do pieczenia. Skrop 2 łyżkami oleju oraz posyp solą i białym pieprzem. Przemieszaj. Piecz przez 30 minut bez przykrycia, aż się zarumieni. W dużym rondlu wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę, por i czosnek. Smaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Do rondla dodajemy pieczonego kalafiora, zalewamy bulionem i wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut. Delikatnie studzimy. Używając blendera miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy zupę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję, dolewamy bulionu. Teraz czas na przegrzebki! Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Posypujemy przegrzebki solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez 2 – 3 minuty, aż będą zarumienione i nieprzejrzyste w środku. Umieszczamy jedną małże w misce i zalewamy dookoła przygotowanym kremem. Dekorujemy kawiorem i startym serem Pecorino. Opcjonalnie możemy skropić olejem truflowym. Smacznego!
Jeszcze nikt nie komentował tego wpisu.